divendres, 18 de juliol de 2008

El monòxid d’hidrogen (DHMO)

El monòxid de d’hidrogen és un compost químic incolor i inodor, que també ha estat nomenat com òxid de dihidrogen, hidròxid d'hidrogen o hidròxid d'hidroni. La seva base és l'inestable radical hidròxid, els components del qual es troben en un gran nombre de compostos càustics, verinosos i explosius com l'àcid sulfúric o la nitroglicerina.

- Deuria preocupar-me el monòxid d'hidrogen? Sí!
Malgrat que el monòxid de dihidrogen no està classificat actualment com tòxic o cancerigen (com si ho estan altres substàncies com l'àcid clorhídric o la sacarina), el DHMO és part de moltes substàncies tòxiques, malalties i agents causants d'aquestes malalties, perills ambientals i pot ser letal per als humans fins i tot en petites quantitats. Les investigacions realitzades pel premiat Nathan Zohner van concloure que el 86 % de la població dóna suport a la prohibició del DHMO. Malgrat que aquests resultats són preliminars Zohner creu que la gent necessita fer més atenció a l’informació que se'ls presenta sobre el monòxid de dihidrogen. Ell pensa que si més gent sabés sobre el DHMO, estudis com aquest no serien necessaris. Un estudi similar realitzat per Patrick K. McCluskey i Matthew Kulick va trobar que el 90 % dels participants en el seu estudi estaria disposat a firmar una petició per a la prohibició d'aquesta substància en els EEUU.

Perquè no s'ha parlat del DHMO abans? Bona pregunta. Històricament s'han considerat els perills del DHMO com assumibles i manejables. El nivell d'alarma pública sobre el DHMO és més baix del que alguns creuen que seria necessari. Els crítics dels governs creuen que molts polítics no consideren el monòxid de dihidrogen com un tema “políticament beneficiós”, pel que el públic sofreix de la falta d'informació sobre què és el DHMO i per què haurien d'estar preocupats. Part de la culpa és del públic i la societat- Molts no es prenen el temps necessari per a entendre el monòxid de dihidrogen, i què significa per a les seves vides i les de les seves famílies-.

Desafortunadament els perills del DHMO han crescut al mateix ritme que la població mundial. Ara més que mai és necessari estar alerta sobre els perills del DHMO i de com reduir el risc per a nosaltres i les nostres famílies.

Quins són els perills associats al DHMO?. Cada any el DHMO és causa de moltes morts i contribueix a danys en propietats de molts milions d'€ a més de danys greus al medi ambient. Alguns dels perills associats a la substància són:

- Mort deguda a la inhalació de DHMO, fins i tot en quantitats petites - Exposició perllongada a DHMO en estat sòlid provoca greus danys als teixits vius

- La ingestió excessiva provoca símptomes desagradables (vòmits, sudoració excessiva, augment de la producció d'orina...)

- El DHMO és un component important de la pluja àcida. De fet es creu que sense DHMO no és possible la pluja àcida

- El DHMO en forma de gas pot produir greus cremades

- Contribueix a l'erosió del sòl

- Provoca corrosió de molts metalls

- Provoca curtcircuits al contacte amb sistemes elèctrics

- Provoca pèrdua de l'eficàcia dels frens dels automòbils

- Trobat en biòpsies de tumors cancerígens

- Es troba associat a desastres climàtics. Fins i tot s'ha suggerit que el fenomen del “niño” es pot deure a la variació tèrmica del DHMO.

Per a què s'usa el DHMO? Malgrat els perills del DHMO, se segueix usant en indústria, governs i fins i tot en les llars de tot el món. Alguns dels usos són:

• Com dissolvent industrial
• En centrals nuclears, com un a substància primordial en els circuits de refrigeració
• En els sistemes de propulsió dels vaixells de guerra,
• Per a millorar el rendiment dels atletes d'elit
• En la producció d'escumes industrials
• En la fabricació d'armes químiques i bacteriològiques
• Com spray en extintors • En clíniques d'avortament,
• Com ingredient per a bombes casolanes,
• Com subproducte de la combustió d'hidrocarburs i dels aires condicionats,
• En rituals de culte,
• En la indústria pornogràfica (per a usos que no esmentarem aquí),
• Pels visitants dels banys dels locals d'ambient
• En els camps d'extermini nazi i en els construïts per Milosevic per als bosnis
• En laboratoris d'investigació amb animals
• En la producció de pesticides.

Segurament t'hagi sorprès la quantitat de productes i llocs on el DHMO s'usa, però per alguna raó, no és normal que s'avisi en les etiquetes dels productes dels perills per a les vides de la teva família i amics. Els usos en la llar són:

• Com additiu en productes alimentaris, incloent aliments per a bebès, sopes, begudes carbonatades (amb gas) i sucs de fruites suposadament “naturals”

• En xarops i tot tipus de medecines líquides

• En sprays per a netejar la cuina

• En xampús, gels, desodorants i altres productes de lavabo, fins i tot els recomanats per a nens

• Com conservant en botigues de verdures

• En la producció de cerveses, per totes les marques

• En el cafè de totes les botigues especialitzades.

• En fórmula 1, encara que el seu ús està regulat per la FIA Un dels usos més sorprenents que s'ha donat al DHMO ha estat com “descontaminant” d'aliments frescos. Els estudis han determinat que fins i tot després d'un curós rentat , el menjar que ha estat contaminada per DHMO segueix contenint la substància.

Quin és la relació entre el DHMO i la violència? Un recent estudi realitzat en Estats Units revela que en tots els casos de matances en col•legis i oficines d'aquest país els assassins havien ingerit productes amb DHMO o DHMO concentrat durant les hores anteriors a les matances. Els estudiants d'EUA consumeixen DHMO entre classes en les cambres de bany i els patis. Cap dels directors entrevistats és capaç de dir amb precisió quant DHMO es consumeix en el seu col•legi. És cert que usar DHMO millora el rendiment dels esportistes? Absolutament! A pesar del rigor amb el qual es tracten els casos de dopatge amb esteroides anabolitzants i altres substàncies no s'ha prestat cap atenció al poder millorant del DHMO. Tal vegada és el secret “més conegut del món de l'esport”.

Els atletes prenen regularment monòxid de dihidrogen en un esforç per guanyar en competitivitat respecte al oponent. Una tècnica que utilitzen els atletes d'esports com carrera de fons o ciclisme en ruta és prendre grans quantitats de DHMO abans de la carrera. Són coneguts els efectes milloradors del rendiment d'aquesta pràctica, que tots els esportistes professionals utilitzen. Els metges esportius avisen que prendre massa DHMO pot dur a complicacions i efectes secundaris no desitjats, però coneixen els efectes positius en el rendiment esportiu. El monòxid de dihidrogen no està prohibit en la normativa de cap esport, pel que les anàlisis d'orina no revelen excessos d'aquesta substància Quins són els símptomes de sobredosis de DHMO? Pot ser que no sempre t'adonis de quan estàs sofrint una sobredosi de DHMO, alguns dels símptomes són:

Watch for these symptoms:

• Sudoració excessiva
• Excessiva producció d'orina
• Malestar en l'estómac
• Nàusees
• Vòmits
• Desequilibri dels electròlits
• Hiponatremia (hipoionicidad del sèrum sanguini)
• Degeneració de l'homeòstasi del sodi El cos humà intentarà eliminar el DHMO mitjançant la suor, l'orina i les llàgrimes, encara que no aconsegueix retirar gran part de la substància.

Com puc minimitzar els riscos? Afortunadament, hi ha moltes coses que es poden fer per a minimitzar els riscos.

Primer: Usa el teu sentit comú. Qualsevol que sigui el cas en el qual sospitis que un producte conté DHMO, avalua el perill per a tu i la teva família i actua en conseqüència. Considera que molts consums de petites quantitats de DHMO no són perilloses i es poden considerar inevitables. Recorda que la seguretat de la teva família i els teus amics és teva.

Segon: exercita la previsió. Quan hagi un risc potencial d'ingestió o inhalació de DHMO situat en un lloc segur. És millor prevenir que lamentar.
Tercer: que no condeixi el pànic. Malgrat que els perills del DHMO són inevitables pots descansar tranquil assumint que fas tot el possible per a evitar sobreexposicions.

Un estudiant d’Idaho, Estats Units, va guanyar el primer premi en una fira científica. Intentava demostrar a quin grau està la gent condicionada a alarmar-se per raons pseudocientífiques i a difondre la por sobre el medi ambient. De les cinquanta persones, quaranta-tres van signar per la prohibició d'aquesta substància. Sis es van mostrar indecisos. Només un sabia que el "monòxid de dihidrogen" és l'aigua.

El títol del projecte de l'estudiant era "Qué tan manipulables som?"